Området og naturen ved Børkop Vandmølle

Hele ejendommen Børkop Vandmølle inklusiv områder ved Møllesøen og mølleengen er på ca. 6 hektar og er siden 1. oktober 2018, ejet af Vejle Kommune.
Alle bygninger og området omkring er fredet. Vedligeholdelse og drift af bygninger og området omkring påhviler Vejle Kommune.

I 2019 blev Børkop Vandmølle af foreningen "Historiske Huse", kåret som Danmarks smukkeste vandmølle.

Nyt Vandløb i Børkop

I 2007-2009 har Vejle Kommune etableret et nyt vandløb uden om møllesøen i henhold til vandmiljøplanen.

Det kunstige vandløb kaldes et omløbsstryg og er lavet for at sikre, at alle fisk og bunddyr kan komme op og ned ad Skærup Å. I den forbindelse blev der desuden anlagt nye stier. Der er etableret 3 stier ved Børkop Mølle:

Søstien og Engstien

Søstien, hvor man kan gå rundt om møllesøen og langs det nye vandløb. Den er ca. 300 meter lang og kan befærdes med let fodtøj.

Engstien, der leder ud over engen fra møllegården og langs Skærup Å, over møllekanalen og retur langs jernbanen. Stien er lavet som en simpel natursti inde i en indhegning, hvor der til tider går fredelige dyr og græsser. Stien er ca. 600 meter lang.

Trampesti

Trampesti, der går fra den sydlige del af mølleengen ned til Brøndsted Mølle. Også denne sti er lavet på det naturlige underlag i den gamle ellesump. Fra trampestien kan man fortsætte ad Brøndsted Møllevej under togbanen og ad Møllegade tilbage til Børkop Vandmølle. Ruten er ca. 800 meter lang.

Kærlighedsstien m.fl.

Perfekt dagsvandring med variation!

Kærlighedsstien Børkop er for mig en fantastisk dagsvandring, som du kan kombinere med andet i området, uanset om du besøger Børkop, Vejle eller blot vil have en hyggelig dag i naturen. Ruten er smuk, rummer af masser af natur og er særdeles godt markeret, hvis du spørger mig.

Selvom der er masser af smuk natur, møder du også landevej, som du jo oftest vil, medmindre du vælger en rute langt inde i en skov, på en hede (f.eks. Randbøl Hede) eller andre områder, hvor der er lang udsigt til asfalt.

Seneste billeder af området

Det sker på Børkop Vandmølle

Åbningstider

Mølleriet

Ca. 20 April til 31. August.

Alle Lørdage og Søn- og helligdage

Kl 14:00 - 17:00

 

Museet

Ca. 20. April til 31. August.

Alle Lørdage og Søn- og helligdage

Kl 14:00 - 17:00

 

Restauranten

*Køkkenet" lukker 30 min. før restauranten

Mandag

Lukket

Tirsdag til Lørdag:

Kl 11:30 - 22:00

Søndag:

Kl 11:30 - 15:00 eller efter aftale.