Museet Farbror Svends Samling

I perioden fra Skærtorsdag dog senest fra 1/4 til 30/9 er Museet åben for publikum alle Lørdage & søn-og helligdage fra kl. 14:00 - 17:00 hvor frivillige hjælpere fra foreningen Børkop Vandmølles Venner gerne viser rundt. Der er desuden mulighed for at købe is.

Entré og rundvisning er gratis i det tidsrum. Hvis du vil besøge os uden for tidsrummet, er du velkommen til at kontakte os.

Museet Farbror Svends Samling

Farbror Svends Samling er et lille museum med landbrugsredskaber samt husholdningsredskaber, som har til huse i den tidligere svinestald på Børkop Mølle.

Svend Bundgaard Pedersen blev i 1907 født på Børkopgård, som han senere drev sammen med sin søster Dorothea. De to var i byen kendt som Farbror Svend og Faster Thea. Deraf kommer navnet på museet.

60'erne - 90'erne

Op gennem 1960’er samlede Svend Bundgaard Pedersen mange gamle landbrugsredskaber og køkkenredskaber fra egnen og fremviste dem gerne til skolebørn og andre interesserede.

I 1982 skænkede han samlingen til Børkop Kommune, og i 1985-86 blev den flyttet til den gamle svinestald, hvor Kristian Bertelsen udførte et stort arbejde med restaurering og opstilling af de gamle ting.

Samtidig sørgede han for, at samlingen blev udvidet betydelig gennem gaver fra lokalbefolkningen, byttehandler og på anden måde.

Landbrug Gennem De Fire Årstider

Museet har mange forskellige landbrugsredskaber, som er sat i 4 rum og opdelt efter de fire årstider. Desuden er der to stadsvogne og værktøj til træarbejde, træbænk og redskaber til fremstilling af træsko samt redskaber til tagtækning og tækkestol. 

Langs den anden side af midtergangen står alle køkkenredskaber opdelt efter, hvor de er blevet anvendt i henholdsvis bryggers, køkken, stue og værelse.

Desuden er der en brandsprøjte fra Smidstrup med pumpe og slange.

Stiftelsen af Børkop Vandmølles Venner

I 1986 var Kristian Bertelsen også en af initiativtagerne  til stiftelsen af foreningen Børkop Vandmølles Venner, som han var formand for i mange år. Denne forening står i dag for vedligeholdelsen af samlingen og sørger for, at samlingen og mølleriet er tilgængelige for publikum.

Frivillige hjælpere fra foreningen Børkop Vandmølles Venner sørger for at vedligeholde Museet. Det er ligeledes frivillige, der sørger for, at Museet er tilgængeligt for publikum.

Seneste billeder af museet

Det sker på Børkop Vandmølle

Åbningstider

Mølleriet

Ca. 20 April til 31. August.

Alle Lørdage og Søn- og helligdage

Kl 14:00 - 17:00

 

Museet

Ca. 20. April til 31. August.

Alle Lørdage og Søn- og helligdage

Kl 14:00 - 17:00

 

Restauranten

*Køkkenet" lukker 30 min. før restauranten

Mandag

Lukket

Tirsdag til Lørdag:

Kl 11:30 - 22:00

Søndag:

Kl 11:30 - 15:00 eller efter aftale.